Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Александрина Кузов: Човек трябва да бъде посветен на това, което прави и да уважава различното

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Александрина Кузов е доктор специализант към Отделение по ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2021 година, а от юни 2023 г - доктор специализант към Клиниката по кардиология и ангиология.

Завършва медицина в Медицински университет-София през 2014 година Придобива лиценз за работа като доктор в Съединени американски щати след петгодишна подготовка по медицина, профилирани курсове и образование зад океана.

Преди да поеме пътя към лекарската специалност доктор Кузов е приключила компетентност „ акушерка “ във ФОЗ при МУ – София. В интервала от 2008 до 2012 година работи като санитар и здравна сестра в Клиниката по неонатология към Специализирана болница по детски заболявания.

Работи като доктор в България и Съединени американски щати. Има процедура в Клиника за лекуване на заболявания на низък крайник- гален и ходило, профилирана за диабетно ходило в Съединени американски щати, а по-късно като доктор ординатор в Спешно поделение на УМБАЛ “Александровска “ в София, СOVID отделението на Втора МБАЛ – София и Спешното поделение на Националната кардиологична болница.

Интересите й са ориентирани към диагностиката и лекуването на сърдечно-съдовите болести, заболявания на долните крака и диабетно ходило.

 Д-р Кузов, връщате се от задача в Албания. С каква мотивация заминахте, с какви усещания се завръщате?

Благодарение на Фондация “Българска памет ” и Аджибадем Сити Клиник целият медицински екип организирахме над 220 безвъзмездни медицински прегледа в региони с българско население в Албания. За всички нас това беше задача, чест и задоволство - да можем да участжаме в сходна самодейност и да бъдем от изгода за възрастните хора, за които е извънредно мъчно да пътуват на далечно разстояние, с цел да бъдат прегледани от профилирани експерти.

Имате дълъг и забавен път като млад доктор – приключено обучение за акушерка, работа като санитарка и здравна сестра в неонатологично поделение, дипломиране като доктор, специализация в Съединени американски щати, завръщане в България, работа в незабавни отделения и в Коронавирус поделение, нова специализация. Какво Ви донесе всеки стадий от това развиване в медицината?

Пътят на всеки млад доктор е дълъг и забавен и, несъмнено, той се дефинира от изоборите, които умишлено или неумишлено вършим на всяка една стъпка, по време на образованието си по медицина, а и по-късно.

Този път е дълъг, непроменяемо посипан от възходи и падения, от компликации и моменти на задоволство.

Всеки стадий носи своя опит, който намира приложение на идната стъпка.

Но дано не забравяме, че медицината е екипна работа, а положителната здравна процедура е резултат от всекидневното взаимоотношение вътре в екипа. Познаването и уважението към труда на всеки сътрудник е толкоз значимо, то усъвършенства здравната грижа за пациента.

Близо 5 години сте работили в лечебни заведения в Съединени американски щати. Кое е най-характерното за тяхната болнична система?

Когато човек се разболее и има потребност от здравна помощ няма значение и няма разлика от каква народност е или къде по света се намира. На първо място той е човешко създание, което се нуждае от помощ и има правото да получи здравна грижа без значение от националността си, обществения си статус и етническата си принадлежност.

Спрямо географската широчина и друго устроеният метод на живот на хората, несъмнено, има разлика в честотата на другите болесттите в Европа и Съединени американски щати. Дори има болести, които съвсем не се срещат у нас.

Сега още веднъж гледате към специализация, този път в България. Какво Ви стимулира да извършите този избор?

Човек да бъде отдаден на това, което прави, да почита особеното, да споделя истината, да държи на думата си и да бъде човек на първо място друго.

Кои са учителите Ви в медицината, хората, на които дължите най-вече за образуването си като персона и експерт?

Всеки учител, доктор и сътрудник, с който всекидневно поддържаме връзка, оставя по една парченце от себе си в нас. Така последователно тези частици ни образуват като лекари и бъдещи експерти в някоя област. Това е дълъг развой, който не стопира. Често по този начин намираме другари за цялостен живот. Дори най-малкото познание, споделено единствено с един сътрудник, което е намерило своето приложение в практиката му, има своята изгода за генерации напред!

Безкрайно признателна съм на всички преподаватели и лекари, с които се срещам всеки ден. От времето на следването ми си припомням най-силно проф. Арман Постаджиян и доцент Стефан Найденов. Те бях бяха първите лекари, които безпределно почитам, ще помня цялостен живот и които ме поведоха в първите ми стъпки в медицината. Давам си сметка, че преподавателската работа не е лесна задача и се изискват специфични качества и задълбочено схващане на материята, с цел да може да се съобщи познание на различен човек.

Под управлението на проф. Иво Петров и всички сътрудници в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център този обучителен развой всеки ден продължава.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

В свободното си време обичам да пътувам и да бъда покрай природата. Това ми основава наслада и ме зарежда.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР